internet arşivi




Ücretsiz Kullanıma Açık Yerli Internet Arşivleri

Dünyanın en zengin arşivleri ve kütüphanelerinde yer alan milyonlarca kitap, dergi, video, ses kaydı fotoğraf, eski el yazmaları gibi birbirinden ilgi çekici bilgi taşıyıcısına ulaşmak için sadece birkaç küçük dokunuş ya da tıklama yapmanız yeterli. İster eğitim ister araştırma ister eğlence amaçlı olsun bundan sadece on yıl önce aradığımız kaynaklara ulaşmak biraz daha zordu yirmi yıl önce çok çok daha zor.

Bu gün ise zengin koleksiyonlarını internet ortamına taşıyan dünyanın en büyük kütüphaneler, kurumlar ve her türlü bilgi taşıyıcısını çevrim içi kullanıma açan platformlar sayesinde aradığınız pek çok kaynağa ücretsiz olarak ulaşmamız mümkün. Bu yazımızda oldukça zengin ve değerli içeriklerini paylaşan yerli kurumları tanıtacağız.

Elbette ki kaynak bakımından çok zengin olan bu kurumların ellerindeki bütün materyalleri taranmış kopyalar halinde sunmaları ya da yayınlanan her materyalin eşzamanlı olarak dijital ortama aktarmaları mümkün değil ama ulaşabildiklerinizin içinde kaybolup gitmeniz ve gerçekten daha önce hiç rastlamadığınız kitaplara, resimlere videolara ulaşmanız oldukça muhtemel.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Kütüphane Taş Plak Arşivi

taş_palk_arşiv1946’ dan bu yana hizmet veren Milli Kütüphane aynı zamanda ulusal belleğimiz. Ülke genelinde yayınlanan bütün eserleri toplayan ve bunları derleyen, kataloglarını oluşturan Milli Kütüphanenin internet sayfasından milyonlarca kitap ve süreli yayının künyelerine ulaşmanız ve bazı materyallerin taranmış kopyalarını görmeniz mümkün.

Bu yazıda ise Milli Kütüphanenin öne çıkartmak istediğimiz çok başarılı ve güzel bir  hizmeti var. Taş Plak Arşivi. Milli Kütüphane satın alma ve bağış yoluyla sağladığı Taş plak arşivini online olarak kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Türk Müzik tarihinin çok önemli sanatçılarının taş plak kayıtlarının yanı sıra daha önce ismini hiç duymadığınız sanatçılara ait kayıtları dinlemeniz hatta indirmeniz mümkün.

Milli kütüphanede uzaktan yayın sağlama belli oranlar dahilinde fotokopi ya da pdf olarak doküman talep etme işlemleri de yapılıyor. Bu hizmet E-devlet üzerinden yapılıyor ve bazı koşulları var.



IBB Atatürk Kitaplığı Arşivi

arşivİstanbul Taksimde yer alan Atatürk Kitaplığı Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kütüphanelerinden ve 1924 yılında belediye bünyesinde küçük bir alanda hizmete sokulan kitaplık bugün elindeki çok zengin Türkçe kitap koleksiyonunun yanı sıra yüz binlerce eski harfle basılmış kitap, gazete, el yazması gibi tarihi değeri olan eserleri de kullanıcılarının hizmetine sunuyor. İlk bakışta özellikle eski harflerle basılmış kitap ve gazetelerle, el yazması eserlere ilgi duyanların faydalanabileceği bir dijital arşiv gibi görünse de biraz derinlemesine incelediğinizde kişisel imzalı fotoğraflar, el yapımı tablolar, çeşitli fotoğraflar gibi çok farklı materyalleri bulmanız mümkün. Örnek olarak koyduğumu resimde Sebahattin Öney imzalı bir müzik notası görüyorsunuz.

TÜBİTAK Dergi Arşivi

 

 

 

TÜBİTAK popüler bilim dergilerinin 15 Kasım 2020 tarihine kadar olan tüm arşiv sayılarını ücretsiz erişime sunuyor. Bu tarihten itibaren yayınlanan yeni sayılar ise sadece aboneler tarafından görüntülenebiliyor. Bilim ve Teknik, Bilim Genç, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergilerine ait sayıların yer aldığı arşiv özellikle araştırma yapmak isteyen öğrenciler için ideal bir açık kaynak. Sitenin güzel bir özelliği daha var konulara ve yıllara göre arama yapabiliyorsunuz. Arşive Ulaşmak İçin Burayı Tıklayın

Gazete Arşivleri

Milliyet Gazetesi Arşivi:

milliyet arşiv

 

 

 

En güncel ve en kullanışlı gazete arşivlerinden biri. 1950 den 2007 yılına kadar yayınlanmış Milliyet Gazetelerini tam sayfa görebileceğiniz gibi, her bir haber kupürü ayrı ayrı kesilip taranarak oluşturulmuş bir arşiv de mevcut. Bu sayede anahtar kelimelere kullanarak konu bazlı aramalar yapabileceğiniz gibi gelişmiş arama seçeneğiyle çok daha etkili sonuçlar elde etmeniz mümkün.  Arşive Ulaşmak İçin Burayı Tıklayın

İstanbul Üniversitesi Gazeteden Tarihe Bakış Projesi

arşiv gazeteİstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi tarafından toplanan Gazeteden tarihe Bakış Projesi kapsamında 1928-1942 yıllarına ait gazetelerin sayısallaştırılması yani dijital ortama aktarılmasıyla oluşmuş oldukça kullanışlı ve ücretsiz çevrimiçi bu arşivde gazete sayfaları arasında kaybolmanız işten bile değil. Arşive Ulaşmak İçin Buraya Tıklayın

Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi Gazete Koleksiyonu

Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi kapsamında dijital ortama aktardığı gazeteleri çevrim içi paylaşıyor. Ağırlıklı olarak Osmanlı dönemine ait gazete arşivinde Türkiye Cumhuriyeti dönemine ait gazeteler de yer almakta. Bununla birlikte çok sayıda dergi, kitap ve makale türünde akademik eser de paylaşılıyor. Meraklı araştırmacılardan ziyade bilimsel araştırma yapanlar için oldukça kullanışlı ve zengin bir platform. Arşive Ulaşmak İçin Buraya Tıklayın



Bir Cevap Yazın