Kitabınızı E-Kitap Olarak Kendiniz Yayınlayın

E-kitapÖncelikle neden E-kitap yayınlama ihtiyacı duyarız biraz onun üzerinde duralım. Daha önceki yazılarda eğer tanınmamış bir yazarsanız hele ki ilk defa kitap yazmışsanız yazdığınız kitabı yayınevlerine kabul ettirmenin ne kadar zor olduğunu anlatmıştım. Bu konuda bir kitabı basıp piyasaya sürmenin küçümsenmeyecek maliyetlerini olduğunu da göz önünde bulundurarak yayınevlerine de hak vermemiz gerekiyor. Hiçbir yayınevi satılmayacak ve kendisini zarara uğratacak bir kitap için yatırım yapmak istemez. Bu oldukça doğal hatta gerçekçi bir yaklaşım.

Diğer taraftan kitabınızı yayınevlerine kabul ettirmenin zor olması asla kabul etmeyecekleri anlamına gelmiyor. Her yazar adayının hayali bir gün kendi kitabını basılı haliyle elinde tutmaktır. Siz her halükârda esrelerinizi yayınevlerine göndermeye devam edin. Bununla birlikte teknolojik gelişmeler ve sanal dünyanın geldiği nokta yepyeni imkanlar sunuyor. Kitabınızı basılmış haliyle elinize alamayacak ve işin en keyifli anı olan iç kapağına imzanızı atamayacak olsanız da e-kitap yayınlama sürecini küçümsemeyin derim.

Şöyle bir gerçek var ki bir yayınevi kitabınızı yayınlamayı kabul etse bile ilk baskısı bin adetten fazla olmayacaktır. Oysa bir e-kitabın sanal ağ üzerinde çok kısa bir süre içerisinde binlerce defa görüntülenmesi, paylaşılması ve indirilmesi mümkün. Diğer taraftan e-kitap satış sitelerinde özellikle Google Kitaplarda eserinizi satışa sunarak gelir etmeniz de mümkün.

Bu yazıda size kendi kitabınızı ISBN numaralı ve Milli Kütüphane kayıtlı bir e-kitap olarak nasıl yayınlayacağınızı anlatacağım.

E-Kitap Hazırlama Süreci; Nasıl Oluşturacaksınız?

Kitabınızı çok büyük olasılıkla MS Word üzerinde yazdınız. Bu haliyle PDF formatında kaydetmeniz yeterli gibi görünse de biraz daha zarif ve derli toplu bir görünüme ihtiyacımız var. Bunun için Power Point kitap şablonlarından birisini kullanabilirsiniz. E-kitabınız çok daha düzenli görüneceği gibi kapak tasarımını da size verilen şablonları kullanarak yapabilirsiniz. Gerek kitabı gerekse kitap kapağını oluşturmak için internet üzerinde pek çok site olmakla birlikte, ücretsiz programlardan birisini de deneyebilirsiniz ancak ilk etapta Power Point fazlasıyla işinizi görecektir.

E-Kitap İçin ISBN Numarası Alma

ISBN 1972 yılında Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından hazırlanmış bir takip sitemidir. ISBN in kitabınızın kimlik numarası olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır ancak hemen belirtelim bu kitabın size ait olduğunu belirten bir tescil numarası değildir. Diğer taraftan kitabınıza ISBN numarası almanız halinde kitabınızı uluslararası boyutta sisteme dahil edeceğinizi, diğer bir deyişle kitabınızın kendi adınızla kayıt altına alınan kitaplardan biri olacağını söyleyebiliriz.

ISBN numarasını ücretsiz olarak T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü internet sitesinden almanız mümkün. Sadece basit bir üyelik süreci sonrasında yayınlayacağınız eser için gerekli kayıt alanlarını doldurmanız ve onaya sunmanız gerekiyor. Onay süreci birkaç gün içerisinde kısa sürede sağlanıyor. Aşağıdaki linki kullanarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

ISBN başvurusu için TIKLAYIN

E-Kitabınızı Milli Kütüphane Derleme Sistemine Kaydedin ve Milli Kütüphane ’ye gönderin

Milli Kütüphane ülkemizin ulusal kütüphanesidir ve yurt genelinde yayınlanan bütün yapıtları toplayarak ulusal bir hafıza oluşturur. Yurt genelinde yayınlanan her yapıttan bir nüshanın Milli Kütüphane ’ye gönderilmesi zorunludur. Kitabınız artık ISBN numaralı bir eser olduğuna ve sanal ağ üzerinde satışa çıkacağına göre Milli Kütüphane kayıtlarında da yer almalıdır. Kitabınız Milli Kütüphane derleme sitemine dahil etmeniz yasal bir sorumluluk olmasının yanı sıra eserinizin artık ulusal hafıza içerisinde yerini alması, resmi bir merci tarafından onaylanarak kayıt altına alınması anlamına gelecektir.

Artık kitabınız bir nüshası ülkenin ulusal kütüphanesinde bulunan, devlet kayıtlarının yanı sıra uluslararası kayıtlarda da eser sahibinin adıyla birlikte adı geçen bir eserdir. ISBN numarası için yaptığımız uyarı Milli Kütüphane kaydı için de geçerli. Kitabınızı Milli Kütüphane Derleme Sistemine dahil etmeniz kitabın telif ve basım haklarının sizde olduğu anlamına gelmez. Kayıt sırasında verilen yanlış bilgilerden ise ne Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ne de Milli Kütüphane sorumlu olmayacağı için doğabilecek ceza ve tazminat yaptırımlarından eseri kayıt eden kişi sorumlu olacaktır. Şu da önemli bir nokta ki eserinizi kayıt etme tarihi resmi iki kurum tarafından onaylandığı için hiç kimse “Ben bu tarihten önce bu eseri yayınlamıştım” diyemeyecektir. Aslında noter onayı da benzer bir mantıkla çalıştığından eseriniz için önemli bir koruma sağlamış olursunuz.

Kitabınızı Milli Kütüphane Elektronik Derleme Sistemine (EYDES) kayıt etmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz. Üyelik başvurunuzun onaylanmasının ardından eserinizi sisteme kaydederek onaya sunmanız gerekmekte.

Milli Kütüphane Elektronik Derleme Sistemine (EYDES) Giriş için TIKLAYIN

E-Kitabınızı Google Kitaplarda Yayınlama ve Satışa Çıkarma

Kitabınızın tasarımı ve resmi kayıt süreçleri tamamlandığına göre artık okuyucuyla buluşturabilirsiniz. Türkçe eserler için Google Kitap Ortağı Programını kullanabilirsiniz. Bütün dünya üzerinde on milyonarca kullanıcısı olan Google Kitap Ortağı Programı aslında çok büyük bir pazar ve tanıtım aracı. Tabii aynı zamanda sizin de kitabınızı tanıtmak için çaba sarf etmeniz gerekecek ancak emin olun bir e-kitabı tanıtmak ve on binlerce kişi tarafından görüntülenmesini sağlamak basılı bir kitabı tanıtmaktan ve okunmasını sağlamaktan çok daha kolay. Başarılı eserlerin kendi kulvarında viral olması ve muazzam sayıda kişiye çok kısa bir sürede ulaşması oldukça mümkün.

Kitabınızı Google Kitap Ortağı Programında yayınlatmak için yukarıda saydığımız iki adım; ISBN numarası almak ve Milli Kütüphane kaydı oluşturmak şart değil. Bunlar kitabınızı koruma altına almak için yapabileceğiniz sizin tercihinize kalmış işlemler. İsterseniz doğrudan yayın aşamasına da geçebilirsiniz. Kitabınızı yayına sokmadan önce Google Kitap Ortağı Programı ile ilgili yönergeleri ve açıklamaları dikkatle okuyun. Sonuçta muhatabınız ilk etapta yapay zekayla çalışan bir sistem ve kayıt sırasında yaptığınız çok küçük hatalar nedeniyle kitabınız reddedilebilir.  Diğer taraftan Google’ın muazzam algoritması başka yerlerden kopyalanmış bölümleri hemen ayırt edecektir. Dolayısıyla kitabınız reddedilebilir.

Böyle bir reddedilme durumuyla karşılaşırsanız sakin olun. Yardım merkeziyle iletişime geçin ve kitabın size ait olduğunu, alıntıların yasal ve etik sınırlar dahilinde olduğunu ispatlarıyla anlatın. Benzer bir durumu bizzat kendim yaşadım. Mış Gibi Yapmak isimli e-kitabım daha önce blogcu.com da yayınladığım yazılardan oluştuğu ve pek çok mecrada defalarca yayınlandığı için Google başvurumu reddetmekle kalmadı hesabımı askıya aldı. Karşılıklı olarak birkaç yazışma yaptıktan sonra kitabın bana ait olduğuna kendilerini ikna ettim ve kitabım şu anda yayında.

Kitabınızı yönergelere uygun bir şekilde Google Kitap Ortağı programına kayıt ettikten sonra artık tek yapmanız gereken onaylanmasını ve satışa çıkmasını beklemek. Kitabınızın fiyatını siz kendiniz belirleyeceğiniz gibi ücretsiz olarak da yayına sokabilirsiniz. Google yapılan satışlar üzerinden komisyonunu ve vergileri kestikten sonra kazancınızı her ay belirttiğiniz banka hesabına gönderir. Açıkçası yazmak güzel bir tutku olmakla birlikte bu işten para kazanma fikri de hiç fena değil. Neden olmasın?

Tabii bütün bu süreçleri geçtikten sonra işiniz bitmiyor. Eserinizi duyurmak ve çok sayıda kişiye ulaştırmak için çaba harcamanız gerekecek ancak her ne olursa olsun eseriniz artık resmi kayıtların yanı sıra internet üzerinde milyonlarca dizine sizin adınızla birlikte girmiş bir eser. Bir kopyası Milli kütüphane de olmakla birlikte sayısız kopyası yıllar belki de yüzyıllar boyunca sunucularda saklanacak, nesilden nesiller paylaşılacak, okunacak. Şimdiden başarılar ve okurunuzun bol olmasını diliyorum.




Bir Cevap Yazın